На 28 януари е роден българският актьор и режисьор Калоян Патерков!

Калоян Патерков е български актьор и режисьор.

Калоян Михайлов Патерков е роден на 28 януари 1982 г. През 2008 г. завършва „Актьорско майсторство за куклен театър“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Жени Пашова. Веднага след това учи една година „Куклена режисура“ при доц. Петър Пашов. По-късно се пренасочва към филмовата режисура, която изучава от 2009 година в Нов български университет и завършва, но само семестриално чак 2016 година.

Стефан Командарев и Георги Дюлгеров са преподавателите, допринесли за неговото развитие.

На театрална сцена има над 20 театрални роли в театрите „А’ ПАРТ“ – Пловдив, Сатиричен театър „Ал. Константинов“, Народен театър „Ив. Вазов“. На малкия екран се появява в хитовите сериали „ЗАБРАНЕНА ЛЮБОВ“, „СТЪКЛЕН ДОМ“, „ПОД ПРИКРИТИЕ“. През 2009 г. нашумелият театрален режисьор Съни Сънински му поверява главна роля в телевизионата приказка „БЕЛИЯТ СТАРЕЦ“. Малко по-късно режисьора на „Лора от сутрин до вечер“ Димитър Коцев – Шошо му дава една от главните роли в документално-игралния филм „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ – телевизионна продукция на БНТ и Европейския съюз.

loading...

Зад гърба си има още главни роли в реклами за колбаси „Леки“, за „Вивател“, в германо-българска реклама за „Сникерс“ и покерската реклама на ВиваКом СуперФикс. Той е първият водещ на младежкото телевизионно предаване „Яко“, впоследствие заменен от актьора Николай Дограмаджиев.

На големия екран има главна роля в 163-минутния road movie на Вал Тодоров „БЪЛГАРИЯ, ТАЗИ ВЕЧНА ЕРЕС“.

В момента подготвя третия си късометражен филм „Семейство“ с продуцент Александър Донев и актьори Лилия Маравиля и Георги Златарев.

Играе ролята на Димитър Ценович в дългоочаквания филм на Максим Менчев „ДЯКОНА ЛЕВСКИ“, чийто премиера бе през 2015 година.

Асистент-режисьор на пълнометражния филм на режисьора Андрей Андонов „НИКОЙ“. Филмът е по кината от пролетта на 2015 година.

Калоян Патерков е автор на две приказки, двайсет разказа, три пиеси и десетки стихотворения.

Подготвя издаването на дебютната си книга „Огледалното езеро“ с издател Джей Ей Ем Джи.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!