На 26 февруари 1851 г. в Шумен е основан първият български оркестър!

На днешната дата, през 1851 година, в Шумен е основан първият български симфоничен оркестър.

Първите репетиции са в дома на общественика и меценат Атанас Х.Стоянов под ръководството на унгарския емигрант Михай Шафран.

В него участват унгарски емигранти, пристигнали в България след потушаване на Унгарската революция (1848-1849). Ансамбълът съществува до 1860 г., когато Шафран напуска Шумен. Репертоарът му включва маршове, полки, мазурки, полонези и откъси от опери на прочути италиански и немски композитори.

Сред най-добрите ученици на Михай Шафран е Добри Войников – възрожденски учител,писател-драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец. През 1859 г. той създава първият ученически оркестър в Шумен.

loading...

Шумен се гордее и с това, че в града са родени авторите на първата оригинална българска драма (Д. Войников “Стоян войвода”) и на първата българска повест (В. Друмев “Нещастна фамилия”)

Източник: actualno.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!