На 26 февруари църквата почита Св. Серафим Софийски Чудотворец!

Свети Серафим Софийски Чудотворец, бивш Архиепископ Серафим (светско име Николай Борисович Соболев; 1881 – 1950) е руски епископ и светец на Руската православна църква (РПЦ) и Българската православна църква. Прославлението му е извършено на 26.02.2016 година в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София, след като за първи път в църковната история две Поместни православни църкви – Руската и Българската, съвместно подготвят канонизация на светия. По време на официално посещение на патриарх Неофит в Москва, на 8 март 2016 г. в московския Покровски манастир Руският патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит извършват съвместно литургично прославление на новоканонизирания от Руската и от Българската православна църква св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец

Роден на 1 декември (по стар стил) 1881 г. в Рязан в семейството на Борис Матвеевич Соболев и неговата съпруга Мария Николаевна.

Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България. Той идва от Русия в България, и близо 30 години обгрижва духовно както руските емигранти, така и множество българи, в това число и духовници. Той оглавява руските православни общини в България от 1921 до 1950 г. В служението му съществено място заема борбата за чистотата на Православната вяра. Автор на безценни богословски трудове и проповеди, както и на акатист на свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на Българската църква“.

На 26 февруари 1950 г., празника Тържество на Православието, владиката завършва земния си път.

loading...

Погребан е в криптата под олтара на руския храм-подворие „Св. Николай Чудотворец“ в София, където от кончината му до днес вярващи от всички възрасти и социални кръгове отправят към него молитви за помощ и свидетелстват за неговото чудотворство.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!