На 22 юли 1943 г. умира българският лекар д-р Стефан Данаджиев!

Стефан Данаджиев е български лекар, невролог и психиатър, един от пионерите на българската психиатрия.

Стефан Иванов Данаджиев е роден на 15.XI.1866 г. в Търговище (Ески Джумая). Остава сирак, родителите му са убити от башибозуците. Отгледан е от най-големия си брат. След като завършва с отличие Софийската класическа гимназия през 1886 г., постъпва във Виенския медицински факултет, който завършва през 1893 г. През 1894 г. кара специализация по психиатрия и нервни болести в клиниката на проф. В. Крафт Ебинг.

От 1902 г. е действителен член на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките и е автор на няколко монографии, които се фокусират върху съдебната психиатрия.

Д-р Данаджиев е отделил много време, за да бъде в услуга на съдебните власти със своите над 500 научни експертизи. Ценна е работата му върху невменяемостта в българския наказателен закон, както и за афекта (раздразнението).

loading...

Той е родоначалник и на още една част от психиатрията, именно на военната психиатрия у нас. Като резултат от тази му дейност се явява неговото важно съчинение по военна психиатрия „Нашата армия в последната война от неврологично и психиатрично гледище” (1925 г.).

И още пионерски позиции има д-р Данаджиев. Взема участие в първия Международен конгрес по медицина в Париж през 1900 г. и в първия Международен конгрес по психиатрия и неврология в Амстердам през 1907 г. Бил деен член на Виенското психиатрично и неврологично дружество и на Международната лига за борба с епилепсията. През 1905 г. е награден с орден за гражданска заслуга.

За да стане професор не му достига един глас, но той със своята скромност, със своето по-високо човешко достойнство, да не се подлага на излишни унижения и не продължава да се бори в тази насока.

От 1911 г. е член на БАН. Бил е секретар на природо-математическия клон на академията. Написал е над 100 научни трудове, като много от позициите му се оценяват правилно от съвременно гледище.

През 1932 г. д-р Данаджиев дарява на БАН 77 800 златни лева. Създаден е фонд на негово име.

Умира на 22 юли 1943 г. в София.

Поклон!

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!