На днешната дата умира детският писател Георги Веселинов!

Георги Веселинов е български детски писател и поет, литературен критик и изследовател на българската литература.

Георги Владимиров Веселинов е роден на 3 март 1909 г. в София, в семейството на строителен работник, но прекарва детските си години в трънското село Рани луг. Детството му минава в бедност, а едва във втори клас майка му умира и го оставя сирак. От нея обаче Веселинов вече бил закърмен с любов към народната поезия и преданията.

Гимназиално образование получава в село (днес град) Койнаре, Кнежа и Бяла Слатина. През 1934 година завършва специалност „Славянска филология“ в Софийския университет. Работи като учител в Кула, хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, Пловдив и София.

Първите си стихове на социална тематика печата в списание „Жътварка“. През 1937 година излизат първите му стихове за деца в детското вестниче „Барабанче“. Две години по-късно под името Георги Владимиров издава първата си книга за деца „Чудният скитник“. С това име авторът пише много произведения за деца, предимно стихотворения, които излизат на страниците на списания „Светулка“, „Детски свят“, „Венец“ и др. След Втората световна война продължава да сътрудничи на детския периодичен печат, но вече с името Георги Веселинов.

loading...

През 1947 г. за няколко месеца преподава български език в Белград. От 1949 г. работи като асистент в Софийския университет, а от 1959 година е професор.

През 1973 година, след откриването на специалността българска филология в Пловдивският университет е сред положилите основите на множество от днешни филологически и педагогически специалности като хоноруван литературовед от столицата, заедно с Александър Пешев, Николай Драганов (1915–1977), Цвета Унджиева (1930), Дочо Леков (1928–2003), Стефан Елевтеров (1930–1997), Маргарита Митовска (1935), Лиляна Грашева (1936), Иван Павлов (1944–2005).

Научните интереси на Веселинов са свързани със следосвобожденската българска литература и с детската литература. Изследва творчеството на Алеко Константинов, Васил Ив. Стоянов, Ран Босилек, Никола Вапцаров и др. Автор е на учебници и буквари. Участва в съставителството на христоматии и сборници с поезия за деца.

Съставител е на първото букварче за хиляди български деца, в периода 1977-1983. Участва в букварчето и със своето стихотворение Прозорче към светаи като съставител в колектив.

Георги Веселинов умира на 22 юли 1978 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!