На 21 април е родена българската гимнастичка Мария Гигова!

Мария Гигова e българска гимнастичка, първата в света трикратна световна шампионка.

Мария Вердова Гигова е родена на 21 април 1947 г. Тя е първата голяма звезда на българската художествена гимнастика. Нейните съчетания се характеризират с голяма трудност, висока скорост и оригиналност. Дълги години конкуренцията ѝ с Нешка Робева вдига летвата в българската гимнастика до такава степен, че България се превръща в най-голямата сила в световната гимнастика.

Гигова е трикратен световен шампион по художествена гимнастика за 1969, 1971 и 1973 година.

През 1965 на Световно Първенство в Прага, завършва на шесто място в многобоя.
През 1967 на Световно Първенство в Копенхаген, завършва на първо място с обръч.
През 1969 на Световно Първенство във Варна, печели златен медал в многобоя, златен медал без уред, златен медал с обръч, златен медал с въженце и сребърен медал с топка.
През 1971 на Световно Първенство в Хавана, печели златен медал в многобоя, златен медал с бухалка и бронзов медал с лента.
През 1973 на Световно Първенство в Ротердам, печели златен медал в многобоя, златен медал с обръч, бронзов медал с бухалки и бронзов медал с лента.

loading...

Мария Гигова е:

  • Носителка на Първия почетен спортен „ИКАР“ от фондация „Български Спорт – 2000“.
  • Носителка на медал „Международна жена на 2000 – 2001 година“ от Международния биографичен център в Кембридж, Англия.

Обявена е за Гимнастичка на века.

През 2017 г. е удостоена с орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите ѝ заслуги за развитието на спорта“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!