На 19 декември 1946 г. умира българският общественик Стоян Попсимеонов!

Стоян Попсимеонов (или Симеонов или Симов, изписване до 1945 година Стоянъ попъ Симеоновъ) е български общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Стоян Попсимеонов е роден на 14 октомври 1880 година във Велес, тогава в Османската империя. През 1902 година завършва българската духовна семинария в Цариград, а след това следва социални науки в Лозана, Швейцария. През 1905 година става учител в Одрин.

Включва се в революционната дейност на ВМОРО и в периода 1905-1907 година е член на окръжния революционен комитет на Одринския революционен окръг. През 1908-1910 година е учител и училищен инспектор в Сяр и Солун, като продължава да работи за революционното дело. Участва в дейността на Съюза на българските конституционни клубове. На втория конгрес на организацията е избран за член на Централното бюро.

Занимава се и с журналистика, а от 1911 година участва в редактирането на списание „Искра“ и вестник „Българин“, както на „Бюлгари“

loading...

След края на Балканската война се установява да живее в България. През 1923 година е избран за съветник в Националния комитет на Съюза на македонските емигрантски организации при обединението на МФРО с неутралните братства. Член-учредител е на Македонския научен институт.

Стоян Попсимеонов умира в София на 19 декември 1946 година

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.