Днес си спомняме за композитора и диригент Димитър Петков!

Димитър Петков е български композитор и диригент.

Димитър Христов Петков е роден на 4 май 1919 г. в Смолян. Майката е народна певица. Завършва Софийския държавен университет със специалност химия. През 1950-1952 г. следва в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и завършва със специалност композиция при проф. Веселин Стоянов и дирижиране при проф. Асен Димитров.

Едновременно работи като диригент на Ансамбъла за песни и танци на Министерството на вътрешните работи. В периода 1953-1954 г. специализира в Московската консерватория композиция при Арам Хачатурян и полифония при Сергей Скребков.

Директор на Народната опера (1954-1963). Преподавател по полифония в Музикалната консерватория (1958-1960). Заместник-председател на Комитета по изкуство и култура (1960-1972), председател на Съюза на българските композитори (1972-1980).

loading...

Работи в областта на хоровите песни написани на основата на родопски народни песни: „Делю хайдутин“, „Хайдушка“, „Носталгия“ и др. Автор е на масовите песни „Майска песен“, „Слава на партията“, „Училище любимо“, „Роден кът“ и др.

В инструменталното му творчество намира място филмовата музика: „Плодовете на нашата земя“ (1953), „Антонивановци“ (1958); музиката към танцовите постановки „Ръченица“, „Овчари“, „Женско хоро“; сюити, полифонични песни за флейта, кларинет и фагот; оперите „Неспокойни сърца“, „Крива пътека“ и др.

Автор е на музиката на популярната песен „Пътнико свиден“. Песента „Дельо хайдутин“ по негова музика и в изпълнение на Валя Балканска, заедно с произведения на Хендел, Бах, Моцарт и др. е включена в посланието на човечеството към Космоса „Гласовете на Земята“.

Димитър Петков умира на 19 декември 1997 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.