На 14 февруари е родена българската тенисистка Мануела Малеева!

Мануела Георгиева Малеева (Manuela Maleeva-Fragniere) е българска тенисистка, родена на 14 февруари 1967 г., която достига до 3-то място в световната ранглиста.

През 1981 г. печели Ориндж Боул при девойките до 14 г., а през 1982 г. Откритото първенство на Франция.

Мануела Малеева е най-високо класиралата се българска тенисистка (3-тото място в световната ранглиста ), както и единствената печелила турнир от Големия шлем – US Open на смесени двойки с Том Гъликсън (1984 г.). Оттегля се триумфално от професионалния тенис, след като печели турнира в Осака, Япония (трета категория) през 1994 г. с победа над Ива Майоли в три сета.

Има две сестри, които са професионални тенисистки – Магдалена Малеева и Катерина Малеева. Омъжва се през 1987 г. за швейцареца Франсоа Франие, от когото има три деца. Мануела Малеева заедно със съпруга и децата си (Лора-Юлия, Ива и Тимо) живее във Веве Швейцария. В края на 2000 г. се разделя с Франиер. Живее в Швейцария с трите си деца. Работи с Фондация Суисклиникъл, която осигурява ортопедични грижи на болни деца в България.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!