Днес на 14-ти февруари, в културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата, гр. Плиска

Днес на 14-ти февруари,  в културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата, гр. Плиска,

Днес на 14-ти февруари,  в културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата, гр. Плиска, тържествено отбелязахме 1150 гдини от Успението на Равноапостолен Свети Кирил Славянобългарски – Покровителя на Европа!

Начало на събитието постави освещаване на паметника на Св.Св. Кирил и Методий от отец Андей, автор на монумента е българският скулптор Бехчет Данаджъ, който също присъства на празника. Пред паметника на светите братя бяха поднесени венци и цветя от Двор на Кирилицата, г-жа Корнелия Нинова, Ръководителя на Руския културен център г-жа Наталия Китенко, Зам. кмет на Община Горна Оряховица, кмет на Община Каспичан Милнена Недева, Вицеконсул на генералното консулство на руската федерация във Варна Александра Дергачева, Асоциация на българите по света и др.

Тържествената програма продължи с музикални изпълнения и рецитал на стихотворения по случай днешния празник.

В родолюбивата беседа на тема „България- Родината на Кирилицата” водена от проф. Анчо Калоянов, бяха изнесени интересни факти сързани с Първопрестолна Плиска, Св.Цар Борис I Покръстител Български и огромната му ролята за създаването, налагането и разпространението на свещената азбука.

loading...

 

Присъстващи на събитието: Кмет на Община Каспичан Милена Недева, Кмет на гр.Плиска Тонка Начева, Кмет на Община Нови Пазар Ивайло Камаджиев, народня представител Иван Иванов, Посланик на Р. Беларус Александър Лукашевич, Вицеконсул на генералното консулство на руската федерация във Варна Александра Дергачева,Председателя на  Асоциация на българите по света Младен Станев, Областен управител на област Търговище Митко Стайков, Зам. областен управител на област Шумен Ширин Вели, Ръководителя на Руския културен център г-жа Наталия Китенко, Зам.кмет на община Горна Оряховица Йорданка Кушева.

По повод тържествата проведени в културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата”, музея на българската азбука получи поздравителни адреси от Президента на Р. България г-н Румен Радев, Негово Превъзходителство г-н Темиратай Избастин (посланик на Р.Казахстан в България), Генерален Консул на Русия в гр.Русе г-н Андрей Громов, Кмет на Община Горна Оряховица г-н Димитър Добрев, Областен управител на област Кюстендил г-н Виктор Янев, Генерален консул на Италия в България Антонио Таркуинио,

Вижте още от:patrioti.net

 

 

 

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!