На 1 септември 1970 г. умира актрисата Зорка Йорданова!

Зорка Йорданова е българска драматична и филмова актриса.

Зорка Янкова Йорданова е родена на 6 декември 1904 година в София.

Още като дете Зорка Йорданова (1904 – 1970) пее, ходи на балет и гледа представленията на Народния театър. Учи актьорско майсторство в „Театър – студия“ на Исак Даниел и в школата на Николай Масалитинов.

През 1923 г. дебютира на сцената на Народния театър в ролята на Консуела в постановката „Тоз, който получава плесници“ от руския писател и драматург Леонид Андреев и става знаменитост. Следващата й значима роля е Цена в драмата „Змейова сватба“ от Петко Ю. Тодоров. След това блестящо начало в средата на 20-те години Зорка Йорданова е изпратена от Министерството на културата на специализация във Виена и Берлин, където разучава 12 роли на немски език и Париж.

През 1931 г. участва във филма „Безкръстни гробове“ на режисьора Борис Грежов, един от пионерите на българското кино, но голямата й любов е театърът.

loading...

Девизът на актрисата е „Простотата е най-добрият вкус“.

Зорка Йорданова изпълнява с изключителен успех роли от творби на български и чуждестранни автори, като се превъплъщава невероятно в образите на героините си. Изкуството й се отличава с неповторимо естетическо въздействие и очарование, интелигентност и чувство за съвременност. Актрисата улавя промените, има изострена чувствителност към истинските стойности в изкуството и върви в крак със своето време.

През 1971 г. издателство „Наука и изкуство“ публикува нейните „Мемоари“.

Зорка Йорданова умира на 1 септември 1970 година в град София.

Поклон пред паметта и!

Източник: archives.bnr.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!