На 1 септември почитаме паметта на генерал-майор Константин Кирков!

Днес почитаме паметта на генерал-майор Константин Кирков!

Генерал-майор Константин Кирков е роден на 31 август 1869 г. в Плевен. И произхожда от известната българска фамилия Киркови, която дава на България много учители, лекари, музиканти, инженери, архитекти…

Генералът, капитан Константин Кирков, е първи братовчед на Георги Кирков-Майстора, а офицерът е само две години по-млад, при това рано остава сирак.

Първенец в Торино, Италия

Завършва Военното училище в София през 1889 г. с отличие, като подпоручик служи в 4-и артилерийски полк и за проявено трудолюбие и дарование получава стипендия за следване във Висшата инженерно-артилерийска академия в Торино, Италия. Не успява след завършване на Априловската гимназия да продължи образованието си във Виена, заради липса на средства, но сега един вид е компенсиран. И тук завършва с отличие и е обявен за първенец на академията между всички чуждестранни слушатели. Завръща се в България и отново е назначен за преподавател във Военното училище по военна педагогика. Това е целият му капитал за написването на „Записките“.

loading...

Сравнително скоро капитан Константин Кирков напуска преподавателското поприще, за да командва артилерийски подразделения в Родопите, Берковица, Видин и Стара Загора. Извървява трънливите пътища на Балканските и Първата световна война.

Тук е наложителен един паралел между двамата бележити военни педагози – генерал-майор Константин Кирков и полковник Борис Дрангов. Като че ли независимо един от друг и двамата демонстрират почти еднакви мисли, методи за възпитание и практически действия.

Дрангов е само три години по-млад и негови кумири са руските военачалници Суворов и Драгомиров. Ето как у двамата български военни педагози е обединено най-доброто в Европа. За да се въздигне българското.
Многозначително е казаното от Константин Кирков за българския феномен в боя „На нож!“:
„Щикът издига на върха си победата… Прочее, ударът с щик е най-високото изражение на душевната сила на атакуващия; той е върховно потвърждение на моралното му надмощие…“

Нека повторим оценката на „Руски инвалид“:

„Забележителна книга!“

Което си е цяло събитие за българската военнопедагогическа мисъл. Един български капитан от артилерията, ненавършил още 31-годишна възраст, издава книга, която получава международно признание. Квалифицирана от познавачите като първа книга по военна педагогия не само в България. Книга – напълно подкрепена от тогавашната наука. Посрещната радушно и предизвикала възхищение. За честта на българската армия и родната артилерия!

Военнопедагогически връх

Всъщност животът и творчеството на артилериста и на морския началник Константин Кирков са низ от най-важното в историята на България. Бурни следосвобожденски години, формиране на администрацията и армията, Съединението… В Сръбско-българската война той е един от „капитаните“ – началник на артилерията във Видинската крепост. Включването на България в Първата световна война го заварва като началник на флота. Генералско звание получава на 27.ІІ.1918 г., следващата година преминава в запаса.

Генерал-майор Константин Кирков умира на 1 септември 1920 г. в Казанлък.

Поклон пред паметта му!

Източник: duma.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!