На днешния ден е роден актьорът и режисьор Петър Кауков!

Петър Кауков е български режисьор и актьор. Роден е на 19 май 190 г. в Пловдив. Играл е на сцената на ДСТ „Алеко Константинов”, ДТ „Н.О.Масалитинов” – Пловдив, където е поставял драматургични произведения от Тенеси Уилиамс („Дългото сбогуване“, 1999), Уилиам Шекспир („Дванайсета нощ“, 2000 и „Сън в лятна нощ“, 2005), Желко Хубач („По-близки до земята“, 2003), а хитовият спектакъл „BaiGanyo” (2001) от Георги Данаилов (по мотиви от Алеко Константинов) не слиза вече дванадесет сезона от афиша на Драматичен театър Пловдив. По време на този успешен за Пловдивския театър период (1999-2006), Петър Кауков е и негов заместник директор.

От ноември 2002 до декември 2004 г. е председател на Експертния борд на Швейцарската културна програма в България.

През 2005 в Благоевградския театър поставя комедията от Стийв Мартин „Пикасо в бистро „Пъргавият заек““. През 2006 Петър Кауков режисира и първия български аудиороман – „Мутра” от Константин Кацаров. През 2007 Петър Кауков постави „Нерви за любов” от Кирил Топалов в МГТ „Зад канала”.

Постановките му в Младежкия театър – „ЧЕРНА КОМЕДИЯ“ (Питър Шафър), „ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА“ (Кен Лудвиг, по романа на Робърт Луис Стивънсън) и „ЛЮБОВ И ПАРИ“ (Денис Кели) са сред най-успешните в репертоара на театъра.

loading...

Петър Кауков е поставил два спектакъла в Сърбия („Шум зад кулисите“ от Майкъл Фрейн и „Малък динамит“ от Аби Морган), един в Босна и Херцеговина („БИЗАРНО“ от Желко Хубач) и поддържа международни професионални контакти в много страни от Европа и в САЩ.

Награди

  • Награда ИКАР 2012 за поддържаща женска роля на Искра Донова за ролята на Джес в „Любов и пари” от Денис Кели
  • Награда АСКЕЕР 2012 за поддържаща мъжка роля на Стефан Мaвродиев за ролите му в „Любов и пари” от Денис Кели
  • Номинация ИКАР 2009 за майсторско техническо осъществяване на „Островът на съкровищата” по Робърт Луис Стивънсън

Източник: theatre.art.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!