На днешната дата умира журналистът и писател Христо Бръзицов!

Христо Бръзицов е български журналист и писател. Той е известен и под псевдонимите Язека, Войдан, Бурян и други. Баща е на композитора Александър Бръзицов

Христо Димитров Бръзицов е роден на 30 май 1901 г. в Цариград в семейството на видния дойранчанин Димитър Бръзицов. Учи дипломация в Свободния университет за политически и стопански науки в София, (днес УНСС). Занимава се с журналистика и пише за вестниците „Кво да е“, „Македония“ (1932), „Българан“ (1932), „Камбана“ (1934), „Нови дни“ (1934), „Щурец“ (1936), „Нашенец“ (1941).

Редактира списанията „Родна лира“, „Смях и сълзи“, „Нива“, „Аз знам всичко“. Бръзицов пише и проза – очерци, репортажи, фейлетони, интервюта. Работи в звенарския вестник „Изгрев“.

След негативен коментар по повод поредните братоубийства между протогеровисти и михайловисти по улиците на София по него е стреляно предупредително, след което е извикан на разговор с Иван Михайлов в Пиринска Македония, който му заявява:

„ Ние вече сме наказали сърби, няма да простим и на българи. За нас всеки предател е небългарин… Литератори! Разни пундевци, баджовци… пишурки. И те ми били революционери! Революционери бяха Яворов, истински литератори, а не съглашатели с Београда. “

loading...

Работи 15 години във вестник „Мир“, като в 1938 година става главен редактор на мястото на Борис Вазов. В 1941 година оглавява проправителствения вестник „Днес“. Самият той заявява:

„ И ако все пак съм работил във вестник, който е поддържал политиката на правителството (което пък се бе свързало с германците), то беше защото в този политически момент тъкмо по тоя начин се провеждаше освобождението на моята истинска родина Македония и обединяването ѝ с майка България.“

След Деветосептемврийския преврат през октомври 1944 година е арестуван. В 1945 година е изправен пред Народния съд, осъден е на доживотен затвор и прекарва осем години в затвора.

През 1957 г. книгата му „Как ми се мярна Европа. Пътеписи и наблюдения“ (1939) е включена в Списъка на вредната литература.

Христо Бръзицов умира на 31 януари 1980 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!