На днешната дата умира българският скулптор Георги Тишков!

Георги Тишков е български скулптор.

Георги Тишков, известен като Тишката, е роден през 1945 г. във Враца. През 1972 година завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София, със специалност скулптура. Член е на Съюза на българските художници. Участвал е в редица български и международни симпозиуми по скулптура. Открива първата си самостоятелна изложба в София през 1981 г., втора през 1996 г.

Сред най-известните му творби са: барелеф на Стефан Караджа, поставен пред сградата на Българска народна банка в София, паметник на Кирил и Методий в Роман, фонтан във Враца, барелеф на Иванчо Младенов.

Тишков е автор на паметника на Левски във Враца, на барелефите на врачански възрожденци, на паркови и монументални пластики. Една от най-новите творби на твореца е паметникът на дядо Йоцо край мездренското село Очин дол, поставен през септември 2005 г. Големият талант на ваятеля обаче най-силно се проявява в малките пластики. В тях той влага емоционалното си отношение към майката и семейството, борбата между доброто и злото, духа и материята – „Майка“, „Пегас“, „Икар“, „Дон Кихот“, „Метаморфоза“, „Орфей“ и „Тракийски мотив“.

loading...

Произведения на Георги Тишков са притежание на Националната художествена галерия и на галериите в цялата страна. Много от творбите му са в частни колекции в Холандия, Германия, Австрия, Белгия и Люксембург.

Умира на 6 април 2008 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.orgbgsever.info



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!