На днешната дата умира българският композитор Христо Манолов!

Христо Манолов е български композитор и диригент. Син е на композитора Емануил Манолов.

Христо Емануилов Манолов е роден на 1 април 1900 г. в Казанлък. Учи композиция и дирижиране в Дрезденксата консерватория при Брютнер. След завръщането си в България работи като диригент на оркестъра при Тютюнева кооперация „Асенова крепост“ в Асеновград (1926). Диригент на хора на Пловдивското певческо дружество и преподавател по пеене и музика в Духовната семинария и във Френския колеж в Пловдив (1927-­28).

Христо Манолов е създател и пръв диригент на хор „Гусла“ (1929-­30). Диригент на оркестъра при мини „Перник“ (1933­-38) и на оркестъра при театър „Одеон“ в София. Диригент на хор „Морски звуци“ във Варна (1938­-40) и на Варненската народна опера (1947-­52). Военен капелмайстор в Харманли (1940-­47), Пещера, Пловдив и др., утвърдил нов професионален стил в практиката на военните духови оркестри в България. Диригент на Ансамбъла на строителни войски (1952-­53).

Автор е на първия български балет „Змей и Яна“ (1937), балетмайстор Анастас Петров, Софийска народна опера. Либретото е по българска народна приказка, а музиката е близка до българското народно творчество. Музиката му е свързана с народната песенност, оркестровите му опуси представят характерния за първите десетилетия на ХХ век битов симфонизъм. През 1958 г. Манолов прави втора редакция на балета.

loading...

Христо Манолов умира на 8 ноември 1953 г. в Казанлък.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.