Днес почитаме паметта на митрополит Йосиф Варненски и Преславски!

Днес почитаме паметта на митрополит Йосиф Варненски и Преславски!

Йосиф е български духовник, варненски и преславски митрополит на Българската православна църква от 1937 до 1988 година.

Роден през 1898 година в Севлиево (възрожденски род – фамилия Катрови, по линия на неговата майка) в благочестиво християнско семейство (по линия на бащата – табашки занаят) със светското име Иван Лазаров Илиев. Докато е ученик в Софийската духовна семинария, в 1918 година се замонашва в Рилския манастир под името Йосиф.

След завършването на Софийската духовна семинария през 1921, една година е йеродякон в Рилския манастир, след което започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет. От Черновицкия университет, Румъния, получава степента доктор по богословие.

loading...

Работи като учител в Черепишкото свещеническо училище и преподавател в Софийската духовна семинария. През 1930 година е назначен за протосингел на Неврокопската митрополия. В 1931 година е възведен в архимандрит.

През юли 1936 година е ръкоположен за знеполски епископ.

Кандидатства безуспешно да оглави епархията в Ловеч и Търново.

След смъртта на митрополит Симеон Варненски и Преславски, епископ Йосиф е избран на 12 декември 1937 година и на 26 декември е канонически утвърден за варненски и преславски митрополит.

Планирал е просветно средище, нещо като „втори плисковско-преславски център“, като по времето на Борис I.

Митрополит Йосиф Варненски и Преславски прави един от най-добрите преводи на Библията, но и досега не е издаван от Светия Синод.

След 9.IX.1944 г. вижда неосъществен свой идеал – църковни работнически синдикати, църковна и духовна просвета сред духовниците, църковен морал. Работил е за създаване на такива християнски дружества сред младежта, дори специално е бил изпращан на Запад да проучи каква е била практиката на католическата църква.

Между декември 1949 г. и октомври 1956 г. титулатурата на Йосиф е „сталински и преславски митрополит“, тъй като по това време Варна носи името Сталин.

По време на събитията в Чехословакия през 1968 г. Йосиф предрича поражението на комунизма.

Думи на Йосиф Варненски и Преславски са:

„Москва обаче не трябва да се страхува толкова от събитията в Прага, колкото от онова, което може да стане в Украйна, тъй като 40-милионният украински народ ненавижда руснаците“.

Умира на 8 ноември 1988 година

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.