На днешната дата е роден художникът Георги Евстатиев!

Георги Евстатиев Иванов е български художник – живописец.Роден е на 15 април 1875 г. в Стара Загора

През 1898 година завършва със златен медал художествената академия във Флоренция, специализира и в художествената академия в Рим. След това се завръща в родния си град, където работи като учител, а по-късно се мести в София да преподава в Първа мъжка гимназия.

По време на Първата световна война, от 1914 до 1918 година, Евстатиев е мобилизиран и работи на фронта като военен художник. Умира скоро след това, през 1923 година, а година по-късно е организирана посмъртна изложба на негови платна.

Евстатиев рисува основно портрети, пейзажи и битови композиции. Известни негови картинки са портретите на княз Фердинанд, княгиня Мария-Луиза, царица Елеонора, на Султана Петрова (1912), серия от три портрета на Иван Вазов (1916, 1919, 1921), портрет на Гошка Дацов (1917), и други. Творби на художника са притежание на Националната художествена галерия, къщата-музей на Иван Вазов, София.

loading...

Георги Евстатиев умира на 5 ноември 1923 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!