На днешната дата е роден българският офицер Еню Димитров!

Еню Димитров (среща се и като Еню Димитриев Димитриев) е български офицер и революционер, деец на Македонския комитет.

Еню Димитров е роден на 15 април 1860 година в Сливен, тогава в Османската империя. Завършва първия випуск на Военното училище в София през 1880 година и на 6 август 1880 е произведен в чин подпоручик. През 1885 година Еню Димитров участва в Сръбско-българската война (1885) в редовете на Харманлийска №9 пеша дружина. На 24 март 1893 г. е уволнен от служба.

През 1895 година капитан Еню Димитров се включва във Върховния македонски комитет и участва в Четническата акция. Военен командир е на трета Серска дружина, заедно с подпоручик Тома Давидов, която се състои от 200 души и се води от стария войвода Стойо Костов. Дружината опожарява Доспат и в голямата си част се завръща в България.

По време на военната си кариера служи 44-и пехотен полк и 8-и резервен полк.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!