Национален музей Васил Левски в Карлово

Национален музей Васил Левски се намира в централната част на град Карлово. Музейният комплекс включва родната къща на Васил Левски, мемориaлния параклис „Всях светих болгарских“, Чардаклиевата къща, музейна експозиция и паметник на Гина Кунчева – майката на Левски.

Васил Иванов Кунчев-Левски (1837-1873г), наричан още Апостола на свободата, е най-почитаният герой от българската история. Борец за свобода, революционер и радетел за равноправие, той е един от основните идеолози и организатори на борбите за национално освобождение от османско владичество през XIX век.

Обесен е от османската власт на 19 февруари 1873г в гр. София. Музеят на Васил Левски има многогодишна история. Началото му е свързано с възстановяването на родната къща на Апостола през 1933г и нейното отваряне като музей през 1937г. Къщата е малка едноетажна сграда със зимник, килер и скривалище в приземието и две стаи на етажа – една за нощуване и една гостна.

До къщата е долепена работилницата – ниска постройка, състояща се от стая с навес. Първоначалният вид на къщата е възстановен благодарение на племенниците на Левски – дъщерите на сестра му Яна.

loading...

През 1955г в близост до къщата е изградена зала за документална експозиция. Впоследствие тя се оказва малка и през 1965г е построена нова сграда, а старата е преустроена в кинозала. От 1968г до 1992г къщата музей е филиал на Градския исторически музей в Карлово. От 1993г е самостоятелен музей. На 21 юли 2000г той е обявен за държавен културен институт с национално значение.

Експозицията на музея е събирана повече от 65 години и съхранява вещи, документи и снимки, свързани със семейството, с живота и делото на Васил Левски, на негови сподвижници от Карлово и от други краища на страната.

Тук се пазят почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Апостола, произведения на изобразителното изкуство и др.

На 19 февруари, датата на която е обесен Апостола, всяка година в Карлово се чества денят на подвига и саможертвата на Васил Левски.

Организират се викторини, изложби, литературни срещи.18 юли пък е празникът на град Карлово. На този ден – рождената дата на Апостола, в родния му град се провежда народен събор „Ден на Васил Левски“, организиран от община Карлово, фондация „Васил Левски“ и Националния музей „Васил Левски“.

Източник: opoznai.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!