Мостът на Първата пушка – символ на Априлското въстание

Мостът на Първата пушка е в старата част на Копривщица. До него се стига като следвате указателните табели, които са навсякъде из града.

Мостът на Първата пушка се намира по пътя от къщата на Тодор Каблешков до Лютовата къща и по-точно между тях двете. Няма как да не го видите, защото като че ли уличките стигащи до него са много.

Едва ли има Българин, който като чуе за гръмване на пушка, да не си прави асоциация с Копривщица и с малкото каменно мостче, станало известно с това, че от него е започнало Априлското въстание в града.

Всъщност мостът е подобен на много други, които ще срещнете из градчето, докато обикаляте и разглеждате къщите – музеи и се наслаждавате на невероятната атмосфера наоколо. Истинското му име е Калъчевия мост и носи името на Хаджи Найден Калъчевчовекът, който го е построил. В наши дни, обаче, всички го знаят като Мостът на Първата пушка. Както вече казахме, той е типичният каменен мост със сводеста форма, но колкото е типичен, толкова е и различен от подобните му. Различен, защото е мост с история и то каква…

Всеизвестен е факта, че точно на това място на 20 април 1976 година български въстаник стреля по турско заптие. Изстрелът, насочен срещу заптието е увековечен и запомнен като първият изстрел на най-българското въстание. Първият изстрел от първата пушка от първото велико и голямо надигане на Българите срещу поробителя. А с кръвта на заптието, Тодор Каблешков написва и прочутото Кърваво писмо, разпратено до останалите комитети из страната, с което ги призовава да се вдигнат на всеобщо, всебългарско въстание.

loading...

Източник: guide359.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.