Монументът на победата в Хасково

Монументът на победата в Хасково е внушителен монумент от бронз и камък, поставен на входа към емблематичния за Хасково парк „Кенана“.

Представлява фигура на жена с устремно вдигнати ръце, викаща „Ура“ –израз на възторга от свободата. Общата височина на монумента – постамент и статуя е 8 метра. Посветена на Деня на победата – 9 май, тя е част от оформлението на подхода към парк „Кенана“.

Архитектурното решение на целия ансамбъл е дело инж. Валентина Атанасова – паркостроител, а техническото изпълнение – на бригагада от „Благоустройствени строежи“ – Хасково с ръководител Никола Любенов. Автор на статуята е световноизвестният български скулптор проф. Любомир Далчев.

На 9 май 1977 г. се провежда тържествен митинг на хасковски граждани по повод откриването на „внушителния монумент на победата“.

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!