Мемориален комплекс „Илиева нива“ край село Глумово

Мемориалният комплекс „Илиева нива“ се намира на пътя Крумовград – Ивайловград, край село Глумово. Пантеонът е построен в памет на избитите над 200 деца при най-големия погром над българите от Западна и Източна Тракия по време на Междусъюзническата война през 1913 г. Над 2000 бежанци, бягащи от турците, виждат, че в ниското ги очаква турската войска, скриват в местността Илиева нива децата с надеждата, че ще бъдат пощадени.

Комплексът е построен 1996 г и от тогава с всяка изминала година местността Илиева нива става все по-голяма сцена за културни изяви на потомците на тракийските българи и техните деца от цялата страна. В първите дни на юни, когато се отбелязва празника на детето, местността Илиева нива оживява от изявите на стотици деца от цяла България. Съборът вече е утвърден като традиционен и местността събира многобройни гости.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!