Марков камък край Елена пази жива легендата за юначния българин Крали Марко

Марков камък край Елена пази жива легендата за юначния българин Крали Марко Лятото е перфектно време да си организирате дълги уикенди и да опознаете България. Днешното ни предложение е да посетите скалния феномен Марков камък край град Елена.

Туристите обичат да посещават възрожденския град Елена, не само заради уникалната природа и чистия въздух, които Балкана предлага, но и заради множеството интересни забележителности, които могат да се видят там.

Ако сте планирали следващото си пътуване до китното българско градче, не пропускайте да си направите една приятна разходка в околностите му. И да видите природния феномен Марков камък.

Легендата за Марков камък е тясно свързана с подвизите на юначния българин Крали Марко.

Според преданието се случило така, че пътят на Крали Марко минавал през вековните гори край Елена. Пътеката, по която вървял обаче се оказала препречена от огромна скала. Легендарният юнак опитал да я помести с крака си, но тя не помръднала. Затова той я хванал здраво с двете си ръце, вдигнал я високо над главата си и с титанична сила я запратил право надолу в долината. Успял да я изпревари и я хванал малко преди да се удари в земята, където я поставил върху няколко по-малки камъка. Наранил малкия си пръст и капка кръв паднала върху скалата. Кръвта на Крали Марко може да бъде видяна и до днес върху скалния феномен.

Размерите на камъка са внушителни. Той е дълъг 6 метра, широк е 3.5 м и е висок 3,2 м.

Намира се близо до село Усои, на около 3 км южно от Елена.

Най-лесният начин да стигнете до Марков камък е през хотелски комплекс Усоето. Там, в края на двора му, има поставена информационна табела и карта на точното му местоположение

loading...
След табелата започва живописна екопътека, която преминава през дъбова и габърова гора. Докато вървите към Марков камък, ще минете покрай много скални откоси и ще можете да се насладите на чудесната панорама към цялата Еленска котловина и връх Чумерна.
Щом стигнете до легендарния Марков камък, можете да продължите още малко по пътеката, за да видите и друга забележителност на Еленския балкан – Раюв камък. Оттам пък ще ви се разкрие разкошна гледка към язовир Йовковци. / itravel-bg.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.