Мадарският конник – глобален символ на България

Уникален исторически, културен и природен феномен, Националният историко-археологически резерват „Мадара“ е събрал в едно богата история, разнообразие от археологически паметници, красива природа и единствения в Европа скален релеф – Мадарския конник, обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение.

Тук са открити следи от култури на различни племена и народи, населявали Мадара от V хил. пр. Хр. до XV век.

Мадарският конник е открит за науката от Феликс Каниц през 1872 г. Мадарските скали носят магнетична сила и много преди неизвестният майстор да извая своя шедьовър, бликащата и до днес вода е ваяла върху скалите причудливи форми.

Съдбоносното значение на историческите събития поражда идеята за създаването на релефа на непристъпно място, високо над всекидневното и временното.

loading...

Върху отвесната скала е изсечена грижливо триумфална сцена, представена с подробности и изпълнена със символи. Това е символична ловна сцена, в която ловецът е триумфиращ владетел.

Лъвът лежи прободен от копието на владетеля точно над шията, а след него тича куче. Силният неприятел е победен, а конникът е в уверен ход напред. Според специалистите това е символ на победа на български хан и на мощта на утвърждаващата се българска държава.

Врязаните около конника надписи на гръцки език свързват Мадарския конник с трима български ханове – Тервел, Крумесис и Омуртаг (VІІІ – ІХ в.) и поставят началото на писаната българска история.

Мадарският релеф повече от всеки друг български паметник символизира създаването на Българската държава.

През 2008 г. Мадарският конник е определен за Глобален символ на България.

Източник: cherga.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!