Лековата къща в Панагюрище помни стъпките на Апостола!

Една от най-живописните къщи в Панагюрище е Лековата къща.

Тя била собственост на Иван Леков – още един заможен българин, поел по пътя на извоюването на така желаната свобода.

Къщата на Иван Леков е построена след Кримската война и е изографисана през 1873 г. Собственикът й, богат търговец, е революционен деец и участник в Априлското въстание.

Именно в тази къща отсяда Левски и тя още помни стъпките на Апостола. След заседанията на Оборище в нея отсяда комисията, избрана от Първото велико народно събрание, свикано през април 1876 г.

loading...

Наред с историческата стойност, Лековата къща е и ценен паметник на възрожденската архитектура. Изключителната стенописна украса отвътре и отвън на сградата е изпълнена от местния майстор Иван Зографов. В салона впечатлява “Колелото на живота”, отразяващо характерната за епохата житейска философия.

Лековата къща е възпята от великия български поет Пенчо Славейков в поемата му „Кървава песен“. Къщата е възстановена през 2004 година чрез проекта „Красива България“.

Източник: panagyurishte.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!