Легендата за село Светля

Село Светля е разположено в Югозападна България и е част от община Ковачевци, област Перник. Селото е отдалечено на около 50 км югозападно от гр. София и на 30 км в същата посока от гр. Перник, както и на 5 км западно от с. Ковачевци, на 3 км от село Сирещник.

По време на османското владичество селото е известно като Празноглавци. Легендата разказва, че високопоставен представител на Османската империя минал през селцето, а жителите му се изпокрили в гората. Хората от свитата тръгнали да ги търсят а големецът рекъл: „Оставете ги тия празноглавци“. През 1919 година селото е преименувано от Капитан Никола Петков и понастоящем носи името Светля. Къщата му и до днес е запазена здрава и е много красива.

Селото продължава нагоре по Балкана и има много красива природа, река, която минава през селото.

В село Светля всяка година в навечерието на 13 срещу 14 януари се празнува Сурва. Това село е известно с най-добрата сурвакарска група не само в област Перник, но и в цяла България. Сурвакарската група на селото е носител на редица престижни награди от фестивали в България и чужбина. Кукерите са много и може да видите кукери, които са много разнообразни. Кукерите се събират в читалището и оттам тръгват.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!