Къща музей „Освободителна война“ – град Бяла

Къща музей „Освободителна война“ се намира в град Бяла. Експозицията отразява събития, свързани с Освободителната Руско-турска война от 1877 – 1878 година. Сградата, в която се помещава е издигната в началото на XIX век. Тя е е дело на български майстори и носи изцяло чертите на възрожденската ни архитектура.

В края на османското владичество в нея е живял Мехмед бей, управител на Бяла. По време на Освободителната война от 20 юли до 13 август 1877 година, в нея се е помещавала главната императорска квартира. Тук е живял руският император Александър II, военният министър Димитрий Милютин, лекарят Сергей Боткин, граф Николай Игнатиев, историкът граф Владимир Сологуб, художникът Павел Ковалевски, великият княз Александър Александрович и други военни и граждански дейци. В тази къща са проведени два военни съвета, чиито решения имат решаващо значение за цялостния ход на войната. На един от съветите присъства и генерал Гурко.

След Освобождението на България сградата е ремонтирана и в периода 1903 – 1907 година по идея на Стоян Заимов – превърната в Музей. Участие в това дело имат и тогавашното руско военно министерство като изпраща оригинални материали от войната. Оградата на Музея е каменна, направена в стил на средновековно укрепление.

В двора могат да се видят оригинални оръдия, а в изградения павилион имат 5 десетцевни картечници система „Нобел“. Под навес са изложени: снаряди, зарядни ракли, заградни мини „Херц“, част от понтонния мост, по който руските войски са преминали р. Дунав при Свищов. Моделите на катерите „Мина“ и „Цесаревич“, оригиналните шестови и буксирни мини , пушки, саби, пистолети, кавалерийски пики, седла, раници и униформи са изключително ценни.

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!