Къща музей “Добри Войников” в Шумен

Масивна, обкована порта въвежда в двор, ограден с високи каменни стени, застлан с едър калдъръм, с високи чемшири, кладенец и цветна градина.

Тук, в по-стара къща, през 1833 г. се ражда Добри Войников – виден български възрожденец, учител и автор на учебници, музикант, участник в Първия български оркестър от 1850 г., композитор, пръв български диригент и музикален критик, читалищен деец, драматург, театрал и автор на първата българска драма (“Стоян войвода”).

В двора се издига възрожденска двуетажна къща с широка дървена стряха и два реда прозорци. Строена е със средства на самия Добри Войников през 1862 г. Като посланик от миналото, днес тя заема своеобразно място в историческото и архитектурно наследство на Шумен.

През 1976 г. този дом е превърнат в музей. С оригинални материали е възстановен интериорът на възрожденския дом, в който е израснал, живял и творил големият българин. Долната стая, с божигробския сандък, голямата икона и седефения божигробски кръст – спомен от баща му, потапя в атмосферата на родния дом. Вътрешна стълба извежда до втория кат. Тук е гостната на семейството, която грее в белотата на покривки и пердета, искри в кристал и сребро и пренася през вековете спомена за стремежа на своите стопани към красота и уют. Сервизът за кафе, приборите за сладко, самоварът, донесен от Русия, са още едно доказателство за гостоприемството на този дом. Цигулката, диригентската палка, флейтата, нотните щимове за оркестъра, записите на народни песни от Шуменско в музикалната стая разказват за Войников като композитор и диригент.

В съседство е работният кабинет – застлан с чипровски килим “Гарибалди” – наследство от прадядото Драгой Василев. В него се намират запазените лични вещи на Добри Войников – част от библиотека му, бюрото от словенски дъб, купено през 1860 г., театрални принадлежности, учебници от френския колеж, карта на Руската империя.

loading...

Документалната експозиция е изложена на първия етаж. Тя разкрива културно- историческите процеси, протекли по българските земи и ролята на Войников в тях. Централно място в нея е отделено на драматургичната и режисьорската му дейност в България и Румъния. Специално изработени сценографии на епизоди от историческите му драми, акцентират върху тези негови творби и напомнят за убеждението му, че историята е единственото средство за патриотично въздействие, за възпитаване на граждански добродетели и национални чувства.

В този дом, където са създадени първите музикални пиеси на талантливия шуменски композитор звучи музика − Войниковата музика, възстановена по запазения му нотен архив, музиката на неговите съвременници, на талантливите музиканти идващи след него, оставили имената си в богатата ни музикална култура. Уреждат се временни експозиции, носещи полъх от миналото.

Творци на литературата, на театралното изкуство и музиката се срещат със свои почитатели. Тук винаги е имало гости − и тогава, когато вратата е отварял самият стопанин, и сега, за да се докоснат до една личност с многостранни интереси, богата душевност и голям талант.

Източник: museum-shumen.eu

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!