Къща музей Георги Бенковски в град Копривщица

Къща музей Георги Бенковски е разположена на един от хълмовете на гр. Копривщица.

Тук през 1843 г. се ражда Гаврил Хлътев (Георги Бенковски) – организатор и ръководител на Априлското въстание.

Участник в Старозагорското въстание, след неговия неуспех заминава за Гюргево. Участва в заседанията на Гюргевския революционнен комитет, където е избран за помощник на Панайот Волов в ІV Панагюрски революционен окръг.

През пролетта на 1876 г., по време на подготовка на въстанието Георги Бенковски се налага като главен апостол. По време на въстанието сформира легендарната Хвърковата чета. След погрома на Априлското въстание на 25 май попада в засада на турска потеря при р. Костина в Тетевенския Балкан, където намира своята гибел.

Родният дом на апостола на Априлското въстание Георги Бенковски е построен през 1831 г., и е класически образец на еснафска талпена къща, с открит чардак и дантелени дървени решетки.

loading...

През 1966 г. къщата е ремонтирана и обзаведена като музей. Фото-изложба проследява живота и революционната дейност на Гаврил Груев Хлътев (Георги Бенковски). В музейната експозиция е поставен черешов топ дарение от Михаил Маджаров.

Къщата е напълно запазена като образ и планова схема. Реставрирана е основно и компетентно. Скоро е направен нов ремонт.
Адаптирана е без навреждане в разпределенията, всички архитектурни елементи и детайли са съхранени с изключение на чардака, който е остъклен.

В сградата е подредена нова експозиция за живота и дейността на Георги Бенковски.

Къща музей Георги Бенковски е от значение с архитектурна и историческа стойност и участва в ансамбъла на стари сгради в подножието на паметника Георги Бенковски. Проектирането и изработването на паметника са дело на арх. П. Тататов и скулптура Х. Танев. Разположен на красива поляна, пред гъста борова гора – място, от където се разкрива прекрасна гледка към гр. Копривщица, сякаш препуснал към своята мечта, Георги Бенковски остава в историята като: „Човекът що даде фаталния знак“.

Източник: koprivshtitsa-surdulica.com, koprivshtitza.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!