Къща-музей „Баба Илийца“ в село Челопек пази първообраза на Вазовата героиня

В диплите на величествената и красива Врачанска планина, в близост до град Враца, е разположено село Челопек.

В миналото по заобикалящите го каменисти склонове и диви усои са отеквали изстрелите на храбрите Ботеви четници, а стръмните пътеки познават стъпките на патриарха на българската литература Иван Вазов. През 1899 година той тръгва от Черепишкия манастир да търси лобното място на Христо Ботев.

По пътя си се отбива в кръчмата на селото да почине от трудния преход. „По техния демократичен обичай – разказва поетът всички дойдоха да се ръкуват с мене. Разпитах ги за поминъка им. Излезнах и пак любезни ръкувания с всички тия вежливи хора, от които всеки знаеше нещо за Ботевата чета.“

Запленен от видените хубости на планината и забулените в тайнственост легенди, Вазов почерпил сюжети за двата забележителни разказа „Една българка“ и „Дядо Йоцо гледа“.

Главната героиня в разказа „Една българка“ е Баба Илийца. Тя е родена около 1820 г. в село Челопек. Името й е Пена, а мъжът й се казвал Илия. Имала е двама сина – Цвятко и Иван. Нейният род наброявал около 350 души и бил най-големият в селото – Илийовският род. От спомените на дядо Дано (оздравялото внуче на баба Илийца от разказа) научаваме, че след Освобождението у тях е идвал Ботев четник, за да благодари на баба Илийца, която му е помогнала, но тя вече била починала.

loading...

През 2003 г. инициативен комитет от родолюбиви българи, кметството на село Челопек, подпомогнати от община Враца и Мемориален комплекс „Ботев път“, възстановиха къщата на баба Илийца и я превърнаха в музей в знак на признателност към героичната челопечанка и съселяните й, рискували живота и домовете си в онези размирни времена. Експонатите в нея са дарени от жителите на селото, а проектът е дарение на инж. Данчо Данов. Къщата-музей „Баба Илийца“ се намира в центъра на село Челопек, по пътя за връх Околчица.

С усилията на Мемориален комплекс „Ботев път“ и кметството на селото тя се превърна в културно средище, в което освен бита на хората в региона се показват местни обичаи, демонстрират се традиционни занаяти, честват се исторически събития и личности.

За най-многобройните посетители – децата, се провежда цикъл „Уроци по родолюбие“. В него е включено богато разнообразие от теми – „От хурката и вретеното до тъкачния стан“, „На чаша балкански чай и разказа за първообраза на Вазовата героиня баба Илийца“, „Срещи с наследници на Илийовския род“, „По стъпките на Ботев, Левски и Вазов във Врачанския балкан – история и признателност“.

Източник: uchiteli.bg

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!