Крепостта Моняк край село Широко поле

Крепостта Моняк се намира на 7 км източно от град Кърджали, край село Широко поле.

Първите сведения за крепостта се отнасят към Третия кръстоносен поход (1189-1192 г.). По време на своя път към Палестина западните рицари превземат с обсадна техника твърдината, която тогава е важна византийска крепост в региона.

През последното десетилетие на ХІІ век и преминаването на кръстоносната армия Мнеакос отново е под византийски контрол. Рицарите на кръста се връщат във важната крепост по долината на Арда след Четвъртия кръстоносен поход и завладяването на Константинопол през април 1204 г. Тогава вероятно настаняват в Мнеакос и свой гарнизон.

Средновековната крепост Мнеакос (Моняк) се споменава в съчиненията на Георги Акрополит и Теодор Скутариот през 13 век. Тя е една от най-високите крепости в Родопите. Простира се на площ от 50 дка.

Върхът, на който е построена , се нарича Шеста крепост. Външната стена е направена от ломени камъни, споени с бял хоросан. Входът е от запад. Има две охранителни кули. Цитаделата е на най- високата източна част на масива. Проучванията даказват наличието на водохранилища и складове за храни.

loading...

Крепостта Моняк се свързва с кръстоносния поход през 1206 г. във вътрешността на Родопите. Хронистът и маршал Жофруа Вилардуен разказва , че точно тук са узнали за смъртта на император Балдуин Фландърски. Тук се провежда Баронският съвет, който избира Хенрих за император на Латинската империя.

През ХІІІ и ХІV век Моняк, както и цялата област Ахридос, е гранична територия между Второто българско царство и Византийската империя. Стратегическото местоположение на твърдината я превръщат в резиденция на областните управители на Ахридос, сред които са и няколко прочути византийски пълководци.

Източник: nasamnatam.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!