Крепостта Боженишки Урвич със средновековния скален надпис край село Боженица

Крепостта Боженишки Урвич е сред последните бастиони на Втората Българска държава, свидетелка на сетните и отчаяни опити на българите да отблъснат османските нашествия. Тя става известна през 20-те години на миналия век, когато историците откриват средновековен скален надпис. Той е бил скрит векове наред. Намерен е благодарение на буря, която откъртва старо дърво, прикриващо каменния текст.

Надписът гласи:

„Аз Драгомир писах. Аз севаст Огнян бях при цар Шишмана кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя“.

Находката е от изключително значение, имайки предвид малкия брой историческите извори, останали от времето, когато османците нападат българските земи.

loading...

Надписът свидетелства за верността на севаст Огнян, както и огорчението му, че други са се отказали от владетеля. Разкривените букви, които стават по-малки заради липсата на място, показват, че каменоделецът Драгомир ги е писал в размирен момент, когато не е имало време да се направят правилно. Тесктът продължава българската традиция важните моменти и събития да се записват върху камък.

Хората от Боженица и близките села векове след битката на севаст Огнян с турците знаят и разказват предания, които дълбоко са се вкоренили в общата памет. Според една легенда, запазена от уста на уста, дори жените са участвали в боя като само една жена на 40 деца е била оставяна да не се бие.

Днес крепостта е чудесно място за разходка и опознаване на българската история. Крепостните стени са реставрирани частично, но голяма част е оставена неразкрита. Боженишки Урвич се намира на 4 км. от ботевградското село Боженица. В подножието й има място за пикник с маси и беседки. До него може да се стигне с кола, а крепостта е на около 20 минути спокойно ходене. Каменният надпис на севаст Огнян е достъпен за посетители. Той е ограден в каменна клетка, за да се запази от разрушение.

Източник: brat-bg.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.