КРАСОТАТА на българското Еленино хоро! (ВИДЕО)

КРАСОТАТА на българското Еленино хоро! (ВИДЕО) Важно е да уважаваме своя фолклор и традиции, ако искаме да се съхраним като нация през годините. Живеем в глобалистичен свят, в който националностите все повече се размиват

Поради това е от съществена важност да не забравяме произхода си и да се гордеем с него.

Един добър начин за това е никога да не спираме да играем хоро.

Това е една прекрасна българска традиция, запазила се през вековете.

Еленино хоро, „Елено, моме“ или войнишката е северняшко хоро в размер 7/8 с удължено трето време, което е разчленено на осмина или четвъртина.

Осмината се акцентува със стъпка, ако се играе с песен, с отделна сричка. То е едно от най-популярните български хора.

loading...

Хорото се играе с инструментален съпровод, като от време на време се запява кратък текст. То е живо, отривисто и скокливо.

Може да се изпълнява в кръг или да се води в свободни криволици. При изпълнението му ръцете са спуснати надолу, хванати за длани и се люлеят в ритъма на хорото. Танцовата фигура е тритактова и се повтаря, докато завърши хорото.

Вижте в действие красивото Еленино хоро, защото определено си заслужава да го изгледате цялото:



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.