Историята на чешмата до моста в село Чифлик

Чешмата в село Чифлик се намира до един от мостовете над реката, сгушена в склона до него. Чешмата цялата е покрита с красиво цъфнал здравец.

Паметната плоча при чешмата с кръстосани пистолет и нож, напомня за един славен подвиг. На нея са изписани имената на четирима революционери от четата на Христо Ботев. Това са: Никола Тихов Обретенов, Сава Пенев Рашев Димитър Тодоров(Димитрото) и Стоян Господински (Ловчалийчето).

Заедно с Ботев, те преминават Дунав на „Радецки“ и участват във всички битки на четата. При връх Околчица те са едни от малкото свидетели на смъртта на воеводата на 20 май 1876г. След това се присъединяват към друга група и поемат на изток в Стара Планина. Водачът на другата чета е ранен смъртно от засада на 13 юни и умира в местността „Каш Кара“ край с. Чифлик. А четиримата другари след дълго скитане се укриват в „Балювия хан“, някъде в района.

Както често се е случвало и този път се намерили предатели. Въстаниците, обкръжени от турците, при заплахата, че ще подпалят хана, решават да се предадат. Стоян Ловчалийчето (Българенчето) се самоубива, за да остане верен на четническата си клетва, а останалите трима, навързани в синджири са отведени, осъдени и гният по затворите в Турция чак до Освобождението.

Източник: aquaiarte.com

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.