Историческата местност „Петрова нива“

Петрова нива е местност в планина Странджа, в землището на с. Стоилово, близо до турската граница.

На това място на Преображение (11 до 13 юли) през 1903 г. заседава конгрес на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия, на който се взема решение да бъде подкрепено Илинденското въстание, започнало вече в Македония.

Това е общо усилие за присъединяването на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към България. Единственият леснодостъпен път, който води до това място е от запад, което е най-вероятната причина за избирането му от организаторите на събранието.

Турските армии превъзхождат многократно българските и шансовете за успех са нищожни. Въпреки че са знаели това много добре, воеводите не трепват под ударите на чуждите войски. Непокорните сърца и непримирим дух държат българите на бойното поле до последно. След 26 дни на кръвопролитие бунтът е потушен, избити са хиляди, а опожарените села са 26. Две трети от населението на Странджа се изселва след случилото се.

До средата на миналия век тук е имало единствено малък параклис. С огромни усилия са събрани средства за построяването на мемориал на това място. Първоначално е положена мраморна плоча в чест на 50-годишнината от въстанието. На нея е изписано обещание, което гласи, че на това място ще бъде построен голям паметник.

loading...

Това обещание е осъществено през 1958 г., когато тържествено е открит монумента пред погледа на живи участници в освободителния процес. В него са погребани костите на революционера Георги Кондолов.

Още половин век по-късно, за сто годишнината от битките е построен храм-костницата “Св. Петка”. Днес може да разгледате интересен музей, посветен на Илинденско-Преображенското въстание, в който се пазят снимки, документи и оръжия от онова време.

Местността е разположена на широко било над меандрите на реките Велека и Младежка. Във всички посоки се откриват гледки към безкрайните вълни от полегати върхове. Зад паметника се открива невероятна гледка към долината на река Велека. Местоположението в центъра на Странджа е благоприятно за отправна точка към много дестинации за пешеходни преходи.

След построяването на паметника започват да се организират многохилядни събори всяка година в предпоследната събота на август.

Освен хора от цялата страна, на Националния възпоменателен събор присъстват политици, видни българи и много потомци на бежанците от Странджа. Честванията започват със заупокойна молитва и поднасяне на венци на паметника. След това програмата продължава с фолклорен концерт, на които присъстват състави от цялата страна.

“Петрова нива” е част от 100-те национални туристически обекта.

Източник: tripsjournal.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!