„Изворът на белоногата“ край Харманли – една чешма и жива легенда

На източния изход на Харманли по посока Свиленград има една чешма, мраморни стълби водят до нея, бистра вода тече от чучурите и, докоснеш ли камъка ще чуеш стенанията от умора на „дюлгерите“ , които са я изградили,  поседнеш ли ще чуеш в шума на листата, в песента на водата, една история за чудно красива българка, за силна любов и за зла прокоба.

„Изворът на белоногата“ – едва ли има българин, който да не е чувал за тази чешма, възпята в Славейковата поема.

Построена през в края на XVI в. от Сиавюш паша и до днес е запазен един от гравираните камъни , на който е годината на изграждане 1585 г. Около чешмата се носи прекрасна, но и тъжна легенда, от която Славейков е бил запленен и вдъхновен за едноименното си произведение. Някога в близкото село живяла чудно красива мома, но за един ден тя повяхнала и остаряла.

Гергана с бяла кожа като снега, черни коси като нощта, влюбена в най- хубавият и смел момък в селото, щастлива и усмихната, добра и трудолюбива. Една ранна утрин отишла до извора да донесе вода, но съдбата я срещнала с турския везир, който иска да я вземе със себе си.

Вярна на своя любим, Гергана отказва, но цената на свободата и е висока. Везирът нарежда на мястото на извора да изградят чешма ( Ак балдър чешмеси ), а сянката на Гергана да се зазида в нея. И тъй,  заповедта била изпълнена, а красивата мома започнала да вехне и скоро умряла.

loading...

Покосен от скръб Никола изчезва. Никой не знае нищо за нега. Само понякога вечер от към чешмата се най- тъжната песен от медения кавал на Никола. А при ясна месечина се вижда седнала Гергана, свела глава да плаче.

По стари описания преди време, чешмата е била впечатляваща с дванадесет корита, три чучура и уникална за времето си архитектура.Около нея е имало мраморни колони и три камъка с надписи.

Днес са останали два чучура, едно корито и единият от надписите, като и мрамор на който е гравиран цитат от поемата на Славейков.

Статуята на белоногата Гергана се взира в минувачите и сякаш ги подканя, да се поспрат и да отпият от нейната история, останала жива през вековете в паметта на хората и шепота на течащата вода.

Източник:  rooms.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!