„Изворът на Белоногата” – една от най-ярките поеми в националната ни литература

„Изворът на белоногата“ е поема от Петко Славейков, написана през 1873 г.

В нея се разказва за красивата българска девойка Гергана, която везирът среща на селската чешма и се опитва да склони да го последва в Истанбул.

Тя обаче му доказва, че дори да отиде с него, не би го обикнала така, както обича родния си край, родителите и любимия Никола.

Така турчинът я оставя, впечатлен от решителността ѝ, но във втората част на поемата Гергана „залинява“ и умира, защото сянката ѝ е вградена в чешмата.

Това е едно от най-изследваните произведения в българската литература и за него са изписани томове. Повечето критици се насочват към обединителната функция на образа на Гергана, към събирателния образ на българката, към силата на духа ѝ, към красотата на българското село.

loading...

Поемата събира в стиховете си всички онези неща, които Славейков е сметнал, че биха могли да обединят и събудят българския народ в дните преди последните борби за свобода.

В „Изворът на Белоногата” авторът утвърждава българското, разкрива характерния бит и идеализира българката.

Гергана поразява съвременния читател със своята нравственост и духовна извисеност. Героинята на Славейков отразява националното самосъзнание. Гергана въплътява в себе си българщината и я съхранява. Тя става израз на народния идеал за жена. Авторът очертава съдържанието и нравствените рамки на българката, като „шлифова” образа на фолклора.

В диалога с везира се открива нейната нравствена извисеност. В този епизод Славейков акцентира върху народната мъдрост, която извира от Гергана. Тя издига родолюбието в култ и поразява със своята привързаност към дома.

В образа на Гергана няма нито една негативна черта. Всички добродетели на българина: трудолюбие, красота, вярност към либето и любов към всичко родно са събрани в образа и. Тя е идеалната жена-българка.

“Изворът на Белоногата “ е творба, която завинаги ще остане един неизчерпаем източник на размисли върху бита, труда и ценностната система на гордия български народ във времето на османското владичество.

Източник: bg.wikipedia.org, teenproblem.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.