Д-р Райко Даскалов – Прекършеното огнено перо на земеделците

„Демокрацията изисква ръката на управника да стои винаги върху сърцето народно.“-
Д-р Райко Даскалов

Роден е през 1886 г. в Бяла черква. Завършва с отличие известната Свищовската търговска гимназия. Стремежът му към учението го отвежда в София, но университетът е затворен заради освиркването на Фердинанд на 4.I.1907 г. След няколко месеца заминава с оскъдни средства за Берлин, където записва финансови науки и философия в Хумболтовия университет. Дипломира се през 1912 г. с дисертацията Чуждестранният капитал на България и получава научната степен доктор по финансови науки.

След завръщането си в България Райко Даскалов участва в Балканската война и получава медал за храброст. По време на Междусъюзническата война пък пише остри статии срещу войнолюбивата политика на българското правителство. Постъпва в Школата за запасни офицери в Княжево по препоръка на Александър Стамболийски.

В навечерието на Първата световна война Райко Даскалов отново пише статии във в. Земеделско знаме срещу войнолюбците и българските им поддръжници, които въвличат България във войната. Заради тази си дейност е хвърлен в затвора.

loading...

Предсказанието му за дълготрайна всесветска война се оказва вярно. След поражението при Добро поле българските войски тръгват гневни към виновника в София ­ цар Фердинанд. Избухва т. нар. Войнишко въстание. Разтревожен, царят освобождава Стамболийски и Даскалов от затвора и ги изпраща да върнат войниците. Обаче след пламенните речи на Райко Даскалов войниците го избират за главнокомандващ народната гвардия. На 27.IХ.1918 г. в Радомир той обявява България за република: „Тогава не ще има класови неравенства и борби… Трудът трябва да бъде върховен принцип в новата държава!“

След разгрома на Войнишкото въстание Р. Даскалов и Ал. Стамболийски са реабилитирани с амнистия от Народното събрание.

За три години Райко Даскалов заема четири министерски поста в правителството на Александър Стамболийски: от министър на земеделието до зам.-министър председател. Даскалов е реформатор и автор на много закони, сред които: Закон за трудовата поземлена собственост, Закон за водните синдикати, Закон за референдумите и други.

Като министър на вътрешните работи и народното здраве три пъти предотвратява от опитите за преврат през 1922 г., а като комисар по репарационните въпроси защитава интересите на България. Д-р Райко Даскалов може да бъде наречен „будното око“, „златната уста“ и „огненото перо“ на земеделското правителство. През 1923 г. става негов пълномощен министър в чешката столица Прага.

След Деветоюнския преврат от 1923 г. оглавява задграничното земеделско емигрантско правителство и издава в. „Земеделско знаме“. Обръща се към европейските страни за помощ, ръководи българските легации в чужбина. Така става опасен за деветоюнците и те изпращат наемния убиец Атанас Цицонков, който го застрелва на 26.VIII.1923 г. на ул. „Холечкова“ в Прага.

През 1946 г. делегация на БЗНС е изпратена да пренесе костите на Райко Даскалов от Прага в България. След символичното погребение в Бяла черква костите са положени в Борисовата градина в София, където са и днес.

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!