Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе – перла на българската архитектура

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, е един от най-авторитетните професионални състави в страната. Това признание е извоювано благодарение на една достолепна история и ярки съвременни изяви. Първото представление в Русе се е състояло на 27 декември 1870 г. Тогава под ръководството на видния български възрожденец, русенеца Тодор Хаджистанчев, е представена „Повестта на Ружица“, драматизация от самия него по едноименния роман на Кристоф Шмид. Сред участниците-артисти на тези прояви са били известни български революционери, живели в Русе.

От 1902г забележителната сграда, перла на българската архитектура,Доходното здание – става основно място за изнасяне на представления.

През различни периоди от историята на Русенския театър на неговата сцена са творили ярки и забележителни личности на българския театър – актьори, режисьори, художници – Елисавета Морфова, Елена Стефанова, Константин Димчев, Васил Попилиев а в Русе започват творческия си път изтъкнати съвременни артисти като Татяна Лолова, Николай Бинев, Невена Коканова, Иван Кондов, Спас Джонев, Катя Зехирева, Вълчо Камарашев, Рашко Младенов.

Русенският театър се отличава с демократичните си разбирания за същността на изкуството, но много са художествените факти, които го оформят и като формация, проявяваща вкус към експеримента и авангардизма. Тези две линии намират хармоничното си съчетание в историческото му развитие и съвременни изяви.

loading...

В своята история и съвременно битие Драматичен театър „Сава Огнянов“ е бил винаги състав с високопрофесионално, граждански отговорно и естетически-философско отношение към изкуството. И днес той продължава да бъде авторитетен колектив със силно творческо присъствие в съвременното развитие на българския театър.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!