Днес умира българският революционер Тома Баялцалиев!

На днешната дата 24 септември умира Тома Баялцалиев!

Тома Баялцалиев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Тома Георгиев Баялцалиев е роден в град Гевгели през 1870 година. Син е на Георги Баялцалиев и брат на Иван Баялцалиев. Завършва прогимназия и се занимава с търговия в родния си град и Солун.

Влиза във ВМОРО на 14 юли 1895 година при основаването на гевгелийския революционен комитет от Гоце Делчев, в който влизат учителят Никола Бояджиев, търговците хаджи Нако Николов Матков, Мирче Димитров (родом от Прилеп) и Андон Динков Илиев Дойранлията, Гоце Чанов и Илия Докторов. Става член и председател на околийския комитет. На няколко пъти е арестуван от властите и лежи в затворите в Гевгели, Солун и Цариград.

Гръцки терористи правят неуспешни опити да го убият в 1905 година и на 24 февруари 1907 година в Солун. През 1912 година финансира заедно с Димитър Мирасчиев издаването в Солун на вестника на Сребрен Поппетров „Истина“.

loading...

Тома Баялцалиев умира на 24 септември 1947 година в София, България.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!