Днес си спомняме за българският писател Иван Остриков!

Иван Остриков е популярен български писател, драматург и сценарист. Роден е на 4 август 1929 година във Враца.

Завършва право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (1952) и икономика във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (1953).

Въпреки това той се посвещава на литературната си дейност, сътрудничи на периодичния печат и работи като редактор в Студия за игрални филми „Бояна“. Женен е, неговата съпруга се казва Юлия и те имат една дъщеря на име Христина.

Иван Остриков е автор на над 30 книги, някои от които са превеждани на английски, немски, испански, румънски, руски, полски, чешки, унгарски и др.

Въпреки своя кратък творчески път през 60-те и 70-те успява да постави десетки пиеси за деца и възрастни, като също така съчинява радиопиеси и сценарии. Пише още романи, новели и разкази.

loading...

Към впечатляващото жанрово разнообразие може да се добави широкият тематичен кръг на неговите творби, които могат да бъдат реалистични, социално-критически, фантастични, криминални и хумористични. Характерни стилови особености за него са динамичното повествование, живия диалог и деликатната ирония.

В днешни дни Иван Остриков е познат най-вече със своите късни сборници с разкази и повести, сред които: „Обща кръв“ (1974), „Стоманената игла“ (1983) и издадената посмъртно книга „Острикови разкази“ (1993), написана от него и неговата дъщеря.

Иван Остриков умира от инфаркт на 24 септември през 1980 г., а не през 1979 г., както сочат някои източници

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!