Днес си спомняме за композитора Ивелин Димитров!

Ивелин Димитров е изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог. Той е роден на 18 януари 1931 г. в Силистра.

След като завършва теоретичния отдел на Държавната музикална академия през 1952 г., където учи и композиция при Марин Големинов, той започва работа в детско-юношеската хорова школа „Бодра смяна”.

Работи в хора съвместно с Бончо Бочев и дъщеря му Лиляна Бочева. Притежава изключителната способност да пленява децата и да ги приобщава към музиката и изкуството.

Девойките, които напуснат „Бодра смяна“, защото са пораснали, продължават да музицират в „Полифония“ под ръководството на своя учител Ивелин Димитров. Така цели 4 десетилетия наред, от 1968 г. „Полифония” и диригентът Ивелин Димитров стигат до най-високите върхове на музикалното изкуство у нас и в чужбина.

Певиците и техният ръководител се представят блестящо на редица международни форуми и печелят възможно най-големите награди. Хор и диригент живееха заедно – по стечение на обстоятелствата Ивелин Димитров издъхна по време на турне с „Полифония“ в Италия.

loading...

През цялото време на своята педагогическа и диригентска дейност, Ивелин Димитров активно се занимава с композиция. Създава десетки опуси, между няколко симфонии, „Несретни песни“ и „Строфи на благодарността“ за дамски хор и симфоничен оркестър, „Ден на жертвоприношението“ за дамски хор и струнен оркестър, Симфоничната сюита „Из моите песни“, „Романсът“ за цигулка и оркестър, „Клавирен квинтет“, „Струнен квартет“, „Есенни епизоди“ за цигулка, флейта и пиано и много други.

През 1991 г. по случай 51-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа става почетен гражданин на Силистра.

Ивелин Димитров умира на 27.09.2008 г. по време на турне на „Полифония“ в Италия.

Поклон!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.