Днес почитаме паметта на войводата Ставре Гогов!

Ставре Гогов е български революционер, войвода на Стружка чета на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Старве Матеев Гогов е роден в стружкото село Вевчани. Няма образование и по професия е зидар. Работи в Косово – Дяково и на други места. Около 1898 година извършва във Вевчани убийство на член на съперничещата с Гоговци фамилия Поповци и е издирван от турските власти. Поставя се на разположение на селската организация на ВМОРО. В края 1900 година се формира първата вевчанска чета, начело с Тале Горанов, заменен по-късно от Яким Алулов, като Гогов став негов заместник.

Ставре Гогов участва в Илинденско-Преображенското въстание като четник в голямата чета на стружкия войвода Лука Групчев.

От лятото на 1904 година, след убийството на Яким Алулов, е назначен от бюрото на Стружката организация за войвода на стружката чета на ВМОРО и действа като активен организатор. През 1906 година е ранен от подкупен от сръбската пропаганда четник.

loading...

През април 1907 година, Ставре отсяда в къщата на вуйчо си Търпе Шекутков в родното си село Вевчани. Турците научават за това и редовна войска и башибозук от съседните села Октиси, Лабунища и Подгорци обсажда къщата. Ставре Гогов заедно с домакините си се сражава 20 часа в неравната битка, като годеницата му Кота Христова минава през обсадата и им донася патрони и бомби. След свършването на куршумите Ставре Гогов се самоубива на 10 април 1907 г. С него загиват и Търпе Шекутков и брат му Кузман Шекутков. Снахата Андрица и тримата внуци на Кузман Шекутков са ранени. От аскера и башибозука загиват 27 души. Турците запалват къщата. След убийството на Ставре Гогов, годиницата му Кота Христова Кузман Пупина Костойчинова убива предателя и се включва като байрактарка в четата на Стойчо Янкулов Торбичков от Подгорци.

Според оценката на Милан Матов:

„ Ставре всекога е бил безстрашен, охотник за разузнавателна работа… остави на стружката околия отлични спомени на добър четник, безстрашен терорист и кавалер с особена честност. “

На построената наново къща днес има възпоменателен надпис:

„ Во април 1907 година на ова место во нерамна борба со многуброен турски аскер херојски загина Војводата Ставре Гогов. “

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!