Днес почитаме паметта на Андон Жостов!

Андон Жостов е български възрожденски духовник и просветен деец.

Андон (Антоний) Стоев Жостов е роден на 26 ноември 1842 година в неврокопското село Гайтаниново. Завършва училище в Солун и става учител в Гайтаниново, а по-късно свещеник. Участва в борбата за самостоятелна българска църква и е сред организаторите на Народния събор в Гайтаниново в 1869 година за отхвърляне на върховенството на Цариградската патриаршия.

През 1869 – 1870 година Андон Жостов учи в родното си село при изтъкнатия педагог Захари Бояджиев, където усвоява преподаването на български и турски език. Подпомага активно дейността на учителско дружество „Просвещение“ в Неврокоп. Преследван е от властите и два пъти е осъждан на смърт.

След Руско-турската война семейство Жостови се установява в освободената част от България. Тук продължава да развива активна просветна дейност и е сред основателите на софийската църква „Свети Николай Софийски“. След Съединението отговаря за училищното и църковното дело в Серско и подпомага Неврокопската българска община.

Тримата му синове Константин Жостов, Димитър Жостов и Спас Жостов са видни офицери от Българската армия

loading...

Андон Жостов умира на 21 ноември 1903 г. в град София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.