Днес е роден българският журналист Любомир Стойков!

Професор Любомир Стойков е български журналист, телевизионен водещ и университетски преподавател. Популярен е с фразата „Симпатията е взаимна!“.

Любомир Димчев Стойков е роден на 11 май 1954 г. в Стара Загора. Завършил е журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професор е по култура, медии и връзки с обществеността. Доктор по филология и доктор на науките. Член на катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС.

Член е на катедра „Мода“ в Националната художествена академия. Член е и на катедра „История и теория на журналистиката“ във ФЖМК при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където преподава „Бизнес комуникация“, „Култура и медии“, „Лайфстайл журналистика“ и „Фешън журналистика“.

Чете курсове също така по „Фирмена култура и комуникации“, „Бизнес комуникация“, „Имиджмейкърство“, „Връзки с обществеността“ и „Лайфстайл журналистика“ в Университета за национално и световно стопанство и „Теория на модата“ в Националната художествена академия.

loading...

Създател и научен ръководител на магистърска програма по връзки с обществеността в УНСС и на магистърска програма по лайфстайл журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“. Член на Съвета по хабилитация в Университета за национално и световно стопанство. Членува в Съюза на учените в България.

Влияние върху научните му и творчески възгледи, както и на методите му на преподаване оказват по собствените му думи такива български учени и университетски преподаватели в областта на философията, естетиката, народопсихологията, медиите и социалната психология, като проф. д.ф.н. Иван Славов, проф. д.ф.н. Исак Паси, чл.кор. проф. д.ф.н. Марко Семов, проф. д.ф.н. Минчо Драганов и др.

Бил е главен редактор на сп. „Младеж“ и на сп. „Мода“. Автор и водещ на първото телевизионно предаване за мода и стил в България „Блясък“ по Канал 1 на БНТ. Главен редактор на онлайн списанията „Медии и обществени комуникации“ и „Fashion Lifestyle Magazine“.

Член е на Американското общество за връзки с обществеността в Ню Йорк (PRSA) и на Метрополитън мюзиъм (MET) – Ню Йорк. Сам казва, че е обучил над 3000 студенти, дипломанти и докторанти в сферата на журналистиката, модния дизайн, бизнеса и публичната комуникация.

Председател на Академията за мода. Създател и почетен председател на Българската академична асоциация по комуникации, и съпредседател на Българската конфедерация за връзки с обществеността. Член на СБЖ. Автор на 50 документални филма за световноизвестни дизайнери. Интервюирал е над 100 знаменитости от целия свят – в сферата на модата, киното и попмузиката, повечето от които за първи път за българските медии, като Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Александър Маккуин, Емануел Унгаро, Оскар де ла Рента, Юбер дьо Живанши, Нино Черути, Соня Рикел, Ивана Тръмп, Естер Канядас, Бетси Джонсън, Жан-Пол Готие, Бил Блас, Стивън Болдуин, Майкъл Медсън, Елизабет Хърли, Анук Еме, Клаудия Кардинале, Кензо, Кожи Татсуно, Оливие Лапидюс, Санто Версаче, Джована Ферагамо, Лучано Бенетон, Бой Джордж, Брайън Фери, Изабела Скорупко, Сириел Клер, Алек Уек, Ники и Парис Хилтън и др.

Телевизионен водещ на:

  • „Блясък“ по БНТ- Канал 1 през 1994 г.,
  • „От игла до конец“ по Нова телевизия от 1995 до 2003 г.,
  • „Чаровната диктаторка“ по 7 дни ТВ от 2003 до 2008 г.

Носител е на националния приз „Човек на ХХІ век“, на Наградата за принос в имиджмейкърството, на „Жълта роза“ на Зонта Интернешънъл, на Златен плакет на СБЖ и др. Носител на „Златно перо“ – най-високата награда на Съюза на българските журналисти.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!