Днес е родена българската актриса и певица Деси Тенекеджиева!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Деси Тенекеджиева!

Десислава Иванова Тенекеджиева, по-известна като Деси Тенекеджиева, е българска актриса, певица и продуцентка. Съпруга е на режисьора Стоян Камбарев, на чието име през 2009 година учредява фондация и награда за изкуство. Към 2010 година е единствената българска актриса с главна роля във филм от официалната селекция на кинофестивала в Кан.

Деси Тенекеджиева е родена във Варна, в семейството на българин и украинска еврейка през 1971 г. Баща ѝ е инженер, майка ѝ – учителка по френски език. Като малка Деси тренира художествена гимнастика.

През 1990 година завършва средно образование в IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, Варна. Продължава образованието си в НАТФИЗ, където през 1995 година завършва специалност „Куклено майсторство“ в класа на проф. Николина Георгиева. Още през 1987 година дебютира в киното с филма „Забранено за възрастни“ на режисьора Пламен Масларов и през следващите години участва в над 30 български и международни филма.

loading...

Играла е в култови за българската сцена театрални спектакли, като „Майстора и Маргарита“ на Булгаков с режисьор Теди Москов и „Три сестри“ на Чехов с режисьор Стоян Камбарев. Сключва брак с осемнадесет години по-възрастния от нея Камбарев, от когото има син – Йосиф. През 1998 година съпругът ѝ внезапно умира. През 2009 година актрисата става съосновател и председател на Фондация „Стоян Камбарев“, която връчва на негово име ежегодна награда за изкуство. След смъртта на съпруга си има двугодишна връзка с певеца Васил Петров.

През 2001 година е поканена да играе във филма „Занаятът на оръжията“ (Il mestiere delle armi, режисьор Ермано Олми) в главната роля на Мария Медичи. Филмът е отличен с 9 награди David di Donatello, 3 награди Nastro d’Argento и е номиниран за наградата „Златна палма“ на Фестивала в Кан и за Европейската филмова награда през 2001 година.

От 2000 до 2006 година Тенекеджиева е рекламно лице за България на Жан Пол Готие, а през 2007-2008 г. – на Suzuki.

Освен като актриса и продуцентка Деси Тенекеджиева се изявява и на музикалната сцена; има участия.

През 1996 – 2000 година е актриса и певица в театър АКВА с музикален режисьор Деляна Мичева. Първият ѝ самостоятелен музикален проект като певица е от 2003 година съвместно с Николай Иванов (пиано и вокали). Наречен е Inside и има за основа етноелементи от българския фолклор. В него участват Михаил Йосифов (тромпет), Стоян Павлов (перкусии) и Марио Иванов (бас).

През 2003 година излиза песента ѝ Тъмно (Dark), в която участва Джон Калека от Конго. През 2006 година излиза втора песен – Когато всичко свърши (When Everything is Over) с участието на Миро от Каризма. Режисьор на клипа е Ивайло Палмов.

Следващият ѝ музикален проект Chillout Project е от 2007 година с Inside Band в лицето на Милен Кокошаров (пиано), Тони Рикев (китара), Валери Цанков (перкусии).

В края на 2010 г. излиза първият ѝ музикален албум – „Crazy Butterfly“, стилово определян на границата между чилаут, поп, хаус и джаз. Негов музикален продуцент е композиторът Мага и като музиканти участват Михаил Йосифов (тромпет), Валери Цанков (ударни), Милен Кокошаров (пиано) Веселин Веселинов – Еко (бас китара), Калин Вельов (перкусии) и Боби Вълчев (клавишни). Тенекеджиева е автор на повечето текстове и мелодии в албума. Песните ѝ са на български, английски, италиански, френски, една песен е на измислен, „ангелски“, език и една – на суахили. Албумът е подкрепен от Община Варна като част от инициативата за издигането на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!