Джаковата къща – Замъкът в град Пловдив

Джаковата къща (наричана още Замъкът) е разположена на Джамбаз тепе в Пловдив, над Античния театър в архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“.

Къщата е собственост на архитект Стефан Джаков. Построена е през 1925 г. в стил сецесион. Отличава се с островърхата си кула. През къщата минавала вита стълба от дърво, която води към тавана. Мебелировката и интериорът са с тоалетки, столове и маси с бронзови обкови и изрязани фигури, кристал, изработен във Виена.

През 1957 г. в къщата са заснети два български филма на режисьора Вацлав Кръшка – „Легенда за любовта“ и „Лабакан“. В 1959 г. се използва като декор и във филма „Малката“ на режисьора Никола Корабов. През 1999 г. се използва като заставка в епизодите на сериала “Клиника на третия етаж“.

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!