Ден на тракийското дете в памет на събитията в местността Илиева нива от 1913 г.

Ден на тракийското дете в памет на събитията в местността Илиева нива от 1913 г.

Днес е Ден на тракийското дете. Традиционният младежки тракийски възпоменателен събор край село Глумово, община Ивайловград.

В местността Илиева нива край селото през 1913 г. войници от редовната турска войска избиват над 200 деца на българи- бегълци от Южна Тракия.

В  памет на загиналите малки и възрастни тракийски бежанци е издигнат мемориал.

Илиева нива е местност край село Глумово, община Ивайловград. През нея преминава първокласният път от Ивайловград за Крумовград. Тук на 3 октомври 1913 г. редовната турска войска избива над 200 пеленачета, скрити на южния бряг на река Арда – деца на българи, бягащи от Южна Тракия и преследвани от тази войска.

През 1996 г. в местността е издигнат мемориалът „Илиева нива“ в памет на 40 000 изклани тракийски бежанци, на опожарените им и рзграбени селища и на тези невинни деца, убити от турците тук. Издигането му е отдавнашна идея на тракийци и на роденият в Дедеагачкото село Лъджакьой.

loading...

Първият обект от мемориалния комплекс на Илиева нива е паметник на загиналите над 200 деца на тракийски бежанци през 1913 година.

Вторият обект е параклис – символ, посветен на паметта на жертвите на тракийските българи. Параклисът се нарича “Света Петка Българска”, покровителка на Тракия.

Този храм напомня на поколенията за онези тракийци, които са напуснали домовете си и са се отправили към Майка България. Параклисът напомня, че в съдбата на хората няма нищо по-трагично от това да си бежанец, да се разделиш с родните места и никога да не можеш да се върнеш.

Третият обект е тракийската чешма – символ на живата връзка с родните места – водите на Западна Тракия текат и идват тук, до тази местност. Живата вода – това е живия живот, с една дума безсмъртието на един народ. / Само за Истински Българи

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!