„Вратата на богинята“ край село Бузовград

„Вратата на богинята“ (известно още като „Слънчевата врата“) е едно от най-древните тракийски светилища по Българските земи. Намира се южно от село Бузовград и до него се достига по добре маркирана еко-пътека тръгваща от селото.

Мегалитът датира от 1800-1600 г. пр. Хр. и е строен от древните траки. Представлява разположена на хълм скална група (трилит), в която чрез изсичане е обособен отвор, състоящ се от десетина каменни блока, като най-големите два са поставени хоризонтално върху част от другите и се образува отвор във вид на прозорец. На самият хълм със светилището са разположени множество скални структури, като т.нар. „трон“ за наблюдателя и „жервеник“. Издължената (от изток на запад) скала, върху която е издялан „тронът“ се намира точно на линията между връх Триглав (2276м) в Стара планина и светлия отвор на трилита.

Предполага се, че комплексът е използван освен за култове и ритуали и за астрономически наблюдения и календар. В последните години, на 21 юни (деня на лятното слънцестоене), „Вратата на богинята“ привлича много хора, които наблюдават вписването на слънчевия диск в специално оформения от траките скален отвор.

Според много хора (включително и екстрасенси) районът наоколо е високоенергийно място и има енергийна сила, съизмерима с тази на пирамидата в Гиза.

loading...

Източник: poseti.guide-bulgaria.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!